Når alt skar seg for Cidalie ble prostitusjon løsningen

Livet så lyst ut for Cidalie. Sammen med mannen og deres førstefødte hadde de flyttet til Sør-Afrika. De hadde jobb, hus og framtiden virket lys – Inntil mannen kastet henne og barnet på dør.

Nå sitter hun i utkanten av hovedstaden Maputo med sine to barn på en sivmatte foran huset hvor hun leier et rom. Jeg er sammen med Fransisco og to medarbei- dere fra senteret hans i Katembe. Nytt Håp har hatt kontakt med senterlederen helt fra han selv ble plukket opp på gata som en liten forkommen gutt. Nå har han fått god utdanning og jobber som lærer ved den Skandinaviske skolen i Maputo. Delvis ved hjelp av egne midler har han bygd opp sitt eget senter i utkan- ten av hovedstaden. Da jeg kom på besøk til Cidalie ble jeg positivt overrasket over den store gårdsplassen og et forholdsvis bra hus. Inntrykket ble ikke fullt så positivt da jeg forsto at hun bare leide et rom der.

Brutal overgang

Cidalie forteller at livet forandret seg drastisk da mannen ikke ville ha noe mer med henne å gjøre. Han sa at hun kunne reise tilbake til Mosambik og bo hos moren hans, og slik ble det. Hun fikk ordnet seg jobb, og svigermoren hjalp til med barnepass. Men så fikk hun et barn til med en annen mann – og enda et barn med en tredje. Da ville ikke svigermoren ha mer med henne å gjøre, og hun ble på nytt kastet på dør.

Leter på gamle stier

«Jeg oppsøkte da Katembe, stedet hvor jeg vokste opp og var kjent», forteller Cidalie. «Jeg fikk meg en liten jobb og fikk leie et rom her for meg og barna. Så skjer det som ikke skulle skje: Jeg mister jobben. Nå har jeg ikke noe hverken til mat eller husleie». Hus- eier sitter like ved siden av oss og er vitne til samtalen. Fransisco spør hva huseier tenker om situasjonen. «Jeg kan jo ikke kaste dem ut. De har jo ingen- ting», svarer hun, som har ei datter på samme alder som leietakerens datter. «Men det er krevende», forsetter hun. «Blir det syk- dom, så er det jeg som må ordne opp». Cidalie uttrykker at nå er det krevende. «Hvor lett er det å få jobb for en alenemor med tre barn?» spør hun.

Desperat løsning

Fransisco har gått
på folkehøyskole i
Sverige i sine yngre år og jobber des- suten med skandinaver hele dagen. Brått slår han over på svensk/norsk, vel vitende at Cidalie forstår engelsk etter oppholdet sitt i Sør-Afrika. Nå forklarer Fransisco at han vet at trebarnsmoren går ut alene på kveldene for å tjene noen Metical (lokal valuta) på prostitusjon. Det hender at den eldste datteren kom- mer til senteret for å sove. Vi er nødt til å hjelpe denne familien! Prostitusjon er en siste desperat handling fra moren.

 

Bloggen
Bloggen
«Girls Club» er en viktig del av arbeidet med «jenteprosjektet». (NORAD-prosjekt Nytt Håp driver i samarbeid med pinsemisjon). Dette er klubber der ungdommene får opplæring...
Les mer
Under besøkene mine i Mosambik er det de fattigste blant de fattige jeg oppsøker. Det er dem våre medarbeidere i landet har funnet fram til, og mange får hjelp til å...
Les mer
Ingen har gått på skole. Få har vært i byen. Få har sett en hvit mann.
Les mer
Livet så lyst ut for Cidalie. Sammen med mannen og deres førstefødte hadde de flyttet til Sør-Afrika. De hadde jobb, hus og framtiden virket lys – Inntil mannen kastet henne og barnet på dør.
Les mer
Dagens rapport fra den humanitære veldedighetsorganisasjonen Redd Barna retter oppmerksomhet til det vi allerede visste om det voldelige opprøret som har herjet Cabo Delgado-provinsen i seks år nå.
Les mer
Serafim Alberto Gulamo, 16 år og er på gatebarnsenteret
Les mer
Samtidig er Mosambik et av landene i Afrika med størst potensialer
Les mer
Helt siden jeg overtok som daglig leder, har deler av oktober/november betydd tid i Mosambik. Nå har en pandemi stoppet turer til Afrika. Noe ubrukt stoff til bladet Nytt...
Les mer
I de prosjektene vi driver, ser vi at våre partnere i Mosambik stadig blir dyktigere og evner å drive arbeidet bedre og bedre. Hyggelig er det å se at de også klarer...
Les mer
Powered by Cornerstone